FANDOM


Ga terug naar alle programma's

Tijdlijn
... 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 ...
Seizoen 1: vrijdag 23 maart 2012 - vrijdag 15 juni 2012 Seizoen 2: voorjaar 2014
De Zonen van Van As
'De Zonen van Van As' is een komische reeks over een firma in afbraakwerken.


Frans Van As is de stichter en zaakvoerder van het familiebedrijf “Van As & Zn”. Hij houdt er echter een eigenzinnige leiding op na. Creatief boekhouden, ‘vriendendiensten’, geld onder tafel schuiven: Frans haalt er zijn neus niet voor op. Hij beseft niet dat andere tijden andere regels vragen en brengt hierdoor zijn onderneming in grote moeilijkheden. Zijn omgeving vindt het dan ook hoog tijd dat hij met pensioen gaat, maar geen van zijn twee zonen heeft de capaciteiten om de leiding over te nemen. Wanneer de zaak na een zoveelste blunder op de fles dreigt te gaan, besluit de familie dat het tijd is om actie te ondernemen. Frans zet – weliswaar tegen zijn zin – een stap opzij en draagt de fakkel over aan Eddy, de jongste en minst onbekwame van zijn twee zonen. Deze is vastbesloten om het over een andere boeg te gooien dan zijn vader, maar ondervindt al snel dat een bedrijfscultuur niet zo eenvoudig te veranderen is. Hij moet één voor één zijn goede voornemens laten varen.

Frans Van As is de pater familias en de motor van het bedrijf. Hij is de zestig voorbij, maar wil nog lang niet aan zijn pensioen denken. Regels en wetten zijn er volgens hem om overtreden te worden, dit tot groot ongenoegen van zijn twee zonen, Herman en Eddy. Subtiliteit is niet meteen in Frans’ woordenboek terug te vinden. En al wie zijn plannen dwarsboomt, moet de gevolgen dragen…

Herman is de oudste zoon van Frans, de man die een diploma op zak heeft. Hij is echter niet geschikt om de leiding van het bedrijf op zich te nemen. Herman panikeert snel, blaast problemen op en voelt zich best wanneer hij in technische dossiers kan duiken. Hij is net zoals zijn broer Eddy erg loyaal en heeft veel respect voor zijn vader.

Eddy heeft meer commerciële flaire dan zijn oudere broer Herman. Hij is in zijn nopjes wanneer hij de mogelijkheid krijgt om de functie van bedrijfsleider op zich te nemen en doet dat met alle geneugten die daarbij horen. Eddy beschikt echter niet over de nodige managerscapaciteiten en stelt vast dat een bedrijfscultuur niet zomaar te veranderen is.

Rita is een vrouw die stevig in haar schoenen staat. Ze is getrouwd met Eddy en draagt thuis de broek. Ook in haar functie als boekhoudster bij ‘Van As & Zn’ bewijst Rita dat ze haar mannetje kan staan. Ze is nuchter en verstandig, en is vooral begaan met het voortbestaan van de zaak. Rita kent het reilen en zeilen van het bedrijf als geen ander en houdt het hoofd koel in alle omstandigheden.

Martine bekleedt geen functie bij ‘Van As & Zn’, maar werkt als kassierster in een supermarkt. Ze voelt zich dan ook niet helemaal thuis in de wereld van de afbraakwerken. Martine beseft echter wel dat er veel – zwart – geld omgaat in het bedrijf van haar schoonvader en ze is ervan overtuigd dat haar echtgenoot, Herman, niet krijgt waar hij recht op heeft.

Kevin is de zoon van Eddy en Rita. Hij is Frans’ enige kleinzoon en maakt daar handig gebruik van. Kevin krijgt alles van zijn grootvader gedaan en is zijn absolute lieveling. Hij heeft de talenten van Frans wél geërfd, maar is nog te jong en onverantwoordelijk om het familiebedrijf te leiden. Bovendien studeert hij nog en houdt hij er een onbesuisde levensstijl op na.

Linde is de dochter van Herman en Martine, een jongedame die gespeend is van alle ambitie. Ze verdient de kost als receptioniste bij ‘Van As & Zn’ en doet licht administratief werk. Linde is het mooie uithangbord van de firma, maar is liever lui dan moe. Omdat haar liefdesleven in het slop zit, richt ze haar pijlen maar al te graag op de mannelijke bezoekers…

Frakke is een arbeider/personeelslid van het eerste uur. Hij is door de jaren heen een vriend van de familie geworden, maar is zonder het goed en wel te beseffen een echte cowboy. Frakke leeft volgens het motto ‘eerst schieten en dan denken’. Hij is onversaagd, onverschrokken en denkt een oplossing te hebben voor elk probleem. Ondanks alle goede bedoelingen is Frakke een levend wapen in de handen van zijn baas, Frans.

Jempie is de man die alles kan. Hij werkt in de technische stelplaats en is verknocht aan de zaak. Jempie is wereldvreemd en slaapt, wanneer het erg druk is, in een stacaravan op het werk. Hij staat steevast pal achter de acties van Frans en Frakke, zelfs wanneer hij niet overtuigd is van hun gelijk. In tegenstelling tot zijn collega Frakke is Jempie eerder een denker dan een doener.

Dick is een uitstekende commerciële kracht. Hij is gehaaid, door de wol geverfd en neemt het niet te nauw met alles. “Zolang het maar opbrengt en ‘ze’ ons niks kunnen maken”, dat is zijn visie. Dick zorgt in zijn eentje voor de hele omzet van ‘Van As & Zn’ en dat alles alsof het hem geen enkele moeite kost. Hij is vlot in de omgang en praat iedereen onder tafel.

Gitte zorgt voor een frisse wind in het bedrijf en komt als boekhoudster de ploeg versterken. Ze is een no-nonsense vrouw. Gitte gaat vrolijk door het leven, maar kan ook erg manipulatief uit de hoek komen. Ze staat garant voor avontuur en is niet van een kleintje vervaard.
 • vrijdag 23 maart 2012 - vrijdag 15 juni 2012

Frans heeft een nieuwe wiellader gekocht voor de breekinstallatie. De vergunning is echter nog niet afgeleverd maar dat kan volgens Frans geen probleem zijn. Frakke stoot bij graafwerken op een bom. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, stelt hij Frans voor om de bom zelf onschadelijk te maken. Een klus die hij maar al te graag op zich neemt. Op dat ogenblik arriveert vertegenwoordiger Dick met een grote potentiële klant op de werf.

Extra informatie over deze aflevering:
De Zonen van Van As - Aflevering 1 EpgImg Nr. serie 1
Nr. seizoen 1
Eerste uitzending vrijdag 23 maart 2012
Live-kijkers 768.665
Marktaandeel (Live-kijkers) 33,50 %
Live+6-kijkers 34,40 %
Marktaandeel (Live+6-kijkers) 871.036
Regisseur
Scenario
 • vrijdag 23 maart 2012

Bij het natellen van een flinke som zwart geld stelt Frans vast dat zijn beste klant Marcel hem te weinig heeft betaald. Frans springt op de verreiker en onderschept de vermeende wanbetaler. Hij tilt Marcel met zijn auto in de lucht. Het incident zet de hele familie aan het denken. De meerderheid vindt het tijd dat Eddy de leiding van het bedrijf overneemt. Martine is echter van mening dat haar man Herman meer in aanmerking komt voor de functie.

 • vrijdag 30 maart 2012

Eddie is nu officieel de baas van “Van As & Zn”, maar Frans gaat gewoon door op zijn elan. Hij slaat groen uit wanneer hij constateert dat een concurrerende aannemer werken uitvoert in “zijn” gemeente. Frans eist tekst en uitleg van Victor, het hoofd van de gemeentelijke technische dienst. Victor is niet meteen onder de indruk. Frans geeft zich echter niet gewonnen. ‘s Nachts laat hij op de verkaveling zijn handtekening achter.

 • vrijdag 6 april 2012

Nadat Linde de functie van boekhoudster geweigerd heeft, gaat Eddy op zoek naar een nieuwe werkkracht die Rita kan vervangen. Een tweede punt op zijn agenda is de herinrichting van zijn kantoor. Terwijl Eddy de sollicitanten aan de tand voelt, verhuist Frakke een groot aquarium van zijn privéwoning naar het kantoor. Niet alleen loopt de verhuis niet zoals gepland, ook de sollicitatiegesprekken verlopen anders dan voorzien.

 • vrijdag 13 april 2012

Eddie en Dick onderhandelen met Stan, een grote potentiële klant. Herman toont Gitte, de nieuwe boekhoudster, het bedrijf. Hij laat haar “een toerke” met een heftruck maken. Dol enthousiast vertrekt Gitte en ramt de auto van Stan. Herman wil onder geen beding de onderhandelingen van Eddy ondermijnen. Hij besluit om de auto zo snel mogelijk zelf te herstellen en rekent hiervoor op de hulp van Frakke en Jempie

 • vrijdag 20 april 2012

Jempie ontdekt dat de gestolen auto van Kevin op het internet te koop wordt aangeboden. Frans besluit met de hulp van Frakke en Jempie de auto terug te halen. Eddie en Herman hebben andere katten te geselen. Ze moeten nu echt Kliefhout, een belangrijke klant voor “Van As & Zn”, binnenhalen. Eddie was vastberaden “het beleid” van zijn vader niet verder te zetten, maar hij moet al snel zijn goede voornemens aan de kant schuiven.

 • vrijdag 27 april 2012

Kevin is gestraft. Hij moet mee gaan werken met de ploeg van Frakke, een afbraak op een terrein in Zaventem. Bij het opbreken van de beton raakt één van de arbeiders een hoogspanningskabel. Hij stort zwaar gewond neer. Maar er is meer: de arbeider is illegaal in het land, Frakke heeft zich vergist van adres en de verkeerde hoogspanningscabine aangewezen. De luchthaven in Zaventem zit zonder stroom.

 • vrijdag 4 mei 2012

Frans wil zijn Indonesische vriendin Mahida als verjaardagscadeau een zwembad schenken. Hij zet Dick aan het werk om de put te graven. Dick moet discreet te werk gaan. Mahida is de uitbaatster van de Yoruba, een bordeel, en Frans wil niet dat zijn zonen lucht krijgen van hun relatie. Maar Martine ziet Dick van de Yoruba de straat oprijden met de bandenkraan en een ongelukkige postbode duikelt met zijn brommer in de pas gegraven put.

 • vrijdag 11 mei 2012

Jempie en Frakke hebben na hun uren een oprit aangelegd. De klant weigert echter te betalen. De werken zijn naar zijn mening slecht uitgevoerd. Frakke is er van overtuigd dat de man van slechte wil is. Hij besluit hem een bezoekje te brengen met de bandenkraan. Dat maakt indruk op de klant, maar niet op diens schoonvader. Deze haalt zijn jachtgeweer boven, schiet de banden van de kraan stuk en eist dat Frakke vertrekt zonder kraan.

 • vrijdag 18 mei 2012

Martine maakt van de maandelijkse karaokeavond gebruik om op het bedrijf stiekem het zwart kasboek in te zien. Omdat het nieuwe planningsprogramma in de soep draait, komt Eddy onverwacht toe op het bureau. Martine kan zich nog net op tijd verstoppen. Eddy is niet alleen. Hij heeft afgesproken met Gitte. Martine gelooft haar oren niet. Ze is ongewild getuige van een heel intiem gesprek.

 • vrijdag 25 mei 2012

Mahida wordt afgeperst door de arrogante eigenaar van een luxebordeel uit de buurt. Frans gaat praten met de man. Die stuurt Frans wandelen. Frans laat zijn mannen de riolering voor het luxebordeel saboteren. De eigenaar van het luxebordeel is echter goed bevriend met Victor, het hoofd van de gemeentelijke technische dienst. Eddy en Gitte nemen steeds meer risico’s. Het duurt dan ook niet lang voor Herman hen betrapt.

 • vrijdag 1 juni 2012

Victor eist een fikse schadevergoeding van Frakke. Frakke heeft hem tijdens de worsteling voor het luxebordeel een flinke trap tussen zijn benen verkocht. Frans stelt voor om de zwarte kas van het bedrijf hiervoor aan te spreken. Eddy is ronduit tegen en weigert koppig om Frakke te helpen. Frakke klaagt zijn nood bij Jempie. Deze laatste weet dat Victor een hondje heeft waaraan hij zeer is gehecht. Frans en Dick maken een afspraak met Victor.

 • vrijdag 8 juni 2012

De familie moet naar de begrafenis van een tante. Martine informeert Rita over de escapades van Eddy. Ondertussen heeft Gitte de relatie met Eddy beëindigd, maar het kwaad is geschied. Rita confronteert Eddy met de feiten. Jempie is met zijn pick-up in de gracht gesukkeld. Hij was onderweg met vaten sterk vervuilde olie. Hij belt Frakke om hulp.

 • vrijdag 15 juni 2012
 • voorjaar 2014

Frans heeft op slinkse wijze een grote opdracht binnengehaald van de Vlaamse Watermaatschappij. Daan Renders, een concurrent, pikt het niet dat hij is gepasseerd. Hij geeft Rita, die nu de leiding heeft bij 'Van As & Zn', een dikke enveloppe zwart geld in ruil voor de werf. Rita is geneigd om te plooien, maar Frans gaat dwars liggen. Eddy verblijft in het chalet aan de vijver sinds zijn affaire met de boekhoudster is uitgekomen. Hij voelt zich geïsoleerd en wil vanaf volgende week terug aan het werk. Herman krijgt het niet over zijn lippen om zijn broer te vertellen hoe de kaarten tegenwoordig liggen. In de apotheek ontmoet Jempie de bevallige Valentina.

 • voorjaar 2014

Victor doet op café zijn beklag bij Herman en Dick: de plannen voor de nieuwe ringweg liggen stil omdat advocaat Bertels een bouwvallige schuur wil laten klasseren. Zolang de procedure loopt, kunnen ze niets doen. De eerste de beste storm en de schuur ligt om. Dick begrijpt de voorzet: wat als Van As nu eens voor die storm zorgt? Jempie vertelt aan Frakke dat hij een nieuw lief heeft. Valentina is lief, jong én van Oekraïne. Frans bezoekt Eddy aan de vijver. Hij wil dat zijn zoon de papieren tekent zodat Rita officieel zaakvoerder kan worden van 'Van As & Zn'.

 • voorjaar 2014

De firma 'Van As & Zn' moet een oud gebouw afbreken. Een routine- opdracht, ware het niet dat drie krakers het pand hebben ingenomen en niet van plan zijn om zonder strijd te vertrekken. Wanneer zelfs de onderhandelingen van Frans beantwoord worden met een betonblok, is voor Frakke de maat vol. Martine zet Herman onder druk: nu Rita er de brui aan gegeven heeft, is het zijn moment om baas te worden.

 • voorjaar 2014

Herman is officieel baas van 'Van As & Zn'. Martine heeft haar job in de supermarkt opgezegd en doet de receptie, zo kan ze haar man steunen. Vanaf de eerste dag doet ze veel meer dan dat, want door haar grote mond moet Herman een dure dakwerker engageren. Frans vindt het zotte kosten, want Frakke en Jempie kunnen ook roofing branden. Eddy beseft dat het water nog heel diep is tussen hem en Rita. Haar reactie spreekt boekdelen, wanneer hij haar vraagt om het 'spijtigr voorval' te vergeten.

 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
 • voorjaar 2014
De Zonen van Van As
De Zonen van Van As 1