FANDOM


Ga terug naar alle programma's

Tijdlijn
... 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 ...
Seizoen 1: Voorjaar 2014
Cordon
Het leven van iedere dag komt tot stilstand wanneer een doordeweekse buurt wordt afgesloten van de buitenwereld door een besmettelijk virus. Wanneer mensen plots volledig op zichzelf zijn aangewezen komt het allerbeste in hen naar boven... En ook het allerslechtste. In de nieuwe fictiereeks 'Cordon' ligt de focus op het verhaal van een groep mensen die door deze besmetting gevangen zitten in een cordon, een schutskring. 'Cordon' is een Vlaamse dramareeks op VTM.


Het leven van iedere dag komt tot stilstand wanneer een doordeweekse buurt wordt afgesloten van de buitenwereld door een besmettelijk virus. Wanneer mensen plots volledig op zichzelf zijn aangewezen komt het allerbeste in hen naar boven... En ook het allerslechtste. In de nieuwe fictiereeks 'Cordon' ligt de focus op het verhaal van een groep mensen die door deze besmetting gevangen zitten in een cordon, een schutskring. Scenarist van de reeks is Carl Joos ('Flikken', 'Windkracht 10', 'De Zaak Alzheimer', 'Dossier K.', 'The Broken Circle Breakdown').

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe ik, en de mensen in mijn straat, zouden reageren als hun dagelijks leven plots stilviel. Wie zou de held uithangen, wie zou panikeren, wie zou berusten? Zouden er levenslange vriendschappen ontstaan? Hoe lang zou het duren voor bij sommigen het laagje beschaving wegviel? Ik heb de kans gehad om dat sterk emotioneel gegeven uit te diepen en te combineren met een thriller over oorzaak, over schuld en boete. Een heel heftig schrijfproces. Met hopelijk een heftige serie als resultaat.
—Carl Joos, scenarist 'Cordon'

Regisseur is Tim Mielants, die eerder al een flink aantal afleveringen van 'Code 37' regisseerde.

Jokke (32) is een impulsieve levensgenieter, niet het meest stabiele element bij de oproerpolitie. Hij voelt zich snel ingeperkt, improviseert graag en kleurt vaak buiten de lijntjes. Jokke is rusteloos. Hij heeft iemand nodig die hem stuurt, die zijn moreel kompas is. Anders loopt hij verloren. Hij vindt de vrouw van zijn leven op het slechtst denkbare moment, in het cordon. Samen met Juf Katja zet hij zich in voor de mensen die vastzitten

Jana (26) is een bekwame computerspecialiste. Door haar jeugd in pleeggezinnen en tehuizen heeft ze geleerd sterk in haar schoenen te staan. Maar ook om haar verwachtingen laag te houden, en zich niet te snel te binden. Jana is erg plichtsbewust. Als ze in het cordon terecht komt, gelooft ze rotsvast dat, als ze de regels en instructies nauwgezet volgt, alles goed komt. Maar naarmate haar situatie in het cordon hachelijker wordt, neemt haar instinct tot zelfbehoud meer en meer de bovenhand.

Lex (36) is instructeur bij de oproerpolitie. Rechtdoorzee en plichtsbewust, geliefd bij zijn mannen. Hij gelooft in wat hij doet en dat de bevelen die hij krijgt zinnig zijn binnen het grotere geheel van het rampenplan. Maar zijn geloof zal geleidelijk aangevreten worden door twijfels en gewetensproblemen. Zeker naarmate zijn vriendin Jana het lastiger krijgt binnen het cordon dat hij moet bewaken.

Katja (30) is onderwijzeres zoals haar moeder. Als meisje was ze behoorlijk rock & roll, maar de gebeurtenissen rond de geboorte van haar zoontje hebben haar bang en overbezorgd gemaakt. Haar beschutte 'schoolse' leventje wordt brutaal verstoord wanneer ze met haar klasje in het cordon terechtkomt. Ze wordt gedwongen zichzelf te overstijgen om haar kinderen te redden. En in die chaos ontmoet ze de liefde van haar leven: Jokke.

Sam (36) is afgestudeerd als beeldhouwer maar verdient zijn kost door voor een schoonmaakbedrijf 's nachts bureaus te kuisen. Hij schetst nogal graag en veel, maar heeft er zich bij neergelegd dat zijn kans om als kunstenaar door te breken heel gering is. Hij klopt zijn uren en is voor de rest een vrije vogel. Hij voelt zich door weinig gebonden, niet door mensen, niet door dingen, niet door verplichtingen. Daardoor voelen mensen zich snel op hun gemak bij hem.

Nald (38) is één van de ouderen in Lex zijn team. Hij heeft het allemaal al eens meegemaakt. Nald neemt het allemaal wat minder nauw dan Lex. Zijn fysieke proeven zou hij het liefst schriftelijk doen. Maar een goeie betoging, waarbij hij zijn matrak kan roderen, daarvoor loopt hij nog warm. Nald doorziet heel snel situaties, ziet ook altijd de humor. Daardoor vult hij Lex prima aan. In afwezigheid van Jokke, is Nald Lex' steun en toeverlaat.

Cannaerts (50) is hoofdarts van het Nationaal Instituut voor Infectie Ziekten Antwerpen, een vooraanstaand geneesheer en researcher, een politiek beest met een groot netwerk. En binnen handbereik: een toppositie bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Wanneer in zijn instituut een besmetting opduikt, stort hij er zich met zijn team vol overgave op. Maar hij overschat zichzelf. In zijn zwakke momenten heeft hij zijn stemmingswissels steeds minder in de hand.

Suzy (26) is al jaren de boezemvriendin van Jana, hoewel ze sterk verschillen van karakter. Tussen pleeggezinnen in, hebben ze een aantal jaren samen in een tehuis doorgebracht. In tegenstelling tot Jana, heeft Suzy zich niet van haar verleden kunnen ontdoen. Jana heeft haar een security job op haar werk bezorgd, maar ergens voelt Suzy dat zij en de ambitieuze Jana steeds verder uit mekaar groeien en dat spijt haar.

Lommers (50) is een vrouwelijke topambtenaar die in het crisiscentrum gedropt wordt om de beslissingen van hogerhand door te drukken en de communicatie rond de ramp te coördineren. Ze blijkt een verleden te hebben bij de Staatsveiligheid. Ze straalt natuurlijke autoriteit uit, is handig en manipulatief. Als vrouw kan ze zich geen zwakke momenten veroorloven. Dat ze kinderen heeft, komt voor iedereen als een verrassing.

Gryspeerts (47) is nooit een hoogvlieger geweest in de journalistiek. Oorlog en misdaad fascineerden hem als jongen. Maar oorlogsgebieden heeft hij altijd gemeden en in het misdaadmilieu heeft hij zich nooit diep gewaagd. Na een flater is hij op een zijspoor gezet. Nu kan hij zich volop storten op zijn passie: strips. Tot de besmetting zich voordoet en het journalistieke vuur in hem gaat branden als nooit tevoren.

Ineke (16) is 7 maand geleden zwanger teruggekeerd van een vakantie aan de Costa Brava. Tegen de uitdrukkelijke wens van haar ouders, die een lokaal supermarktje uitbaten, wil ze het kind houden. De situatie thuis is onhoudbaar. Ze koopt een enkel ticket naar Spanje om het kind daar met haar vakantieliefje Xavi groot te brengen. Maar ze geraakt vast in het cordon. Noodgedwongen moet ze naar huis terugkeren.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Het ITG) stelt zijn gebouwen en infrastructuur ter beschikking voor de opnames van 'Cordon'. Hieronder een aantal foto’s van locaties waar gedraaid zal worden:
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Het ITG geeft ook advies over medische en wetenschappelijke aspecten van het verhaal, dat echter volledig fictief blijft. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde verleent voor het eerst zijn medewerking en expertise op gebied van virussen aan een tv-dramareeks.

Het ITG verleent haar medewerking omdat infectieziekten door globalisering, klimaatopwarming en menselijk falen een mondiale dreiging blijven en voor miljarden mensen in het zuiden dagelijkse werkelijkheid. Deze problematiek in de aandacht brengen, behoort ook tot onze opdracht.
—Prof. Dr. Bruno Gryseels, directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Cordon biedt ons de kans om vanuit een hypothetische en ontspannende invalshoek bredere interesse te wekken voor ons werk in Antwerpen en in de tropen. Hiermee kunnen we infectieziekten ook onder de aandacht brengen van het grote publiek. Aids, tuberculose, malaria en andere tropische infectieziekten blijven voor miljarden mensen in het zuiden dagelijkse werkelijkheid. Maar ook ons land is de problematiek geen ver-van-mijn-bedshow meer. Door de steeds snellere toename van de globalisering, de mobiliteit van mens en goederen, de klimaatveranderingen en zijn gevolgen en andere menselijke ingrepen op het milieu is er zelfs sprake van een nieuwe mondiale dreiging. We hopen dat Cordon de belangstelling van het publiek zal stimuleren, zonder hen meteen ongerust te maken. Tegelijkertijd geven we trouwens de boodschap mee dat we zelfs bij een onwaarschijnlijke crisissituatie voor stad en land klaar staan.
—Prof. Dr. Bruno Gryseels, directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Op het ITG werken vierhonderdvijftig mensen, waarvan een groot deel hooggespecialiseerde onderzoekers en technici. Jaarlijks volgen een 500-tal artsen, wetenschappers en verpleegkundigen uit de hele wereld gevorderde studies aan het ITG, en honderdtwintig internationale onderzoekers werken er aan een doctoraat. De medische diensten verrichten jaarlijks 40 000 consultaties en geven advies aan honderden andere artsen en ziekenhuizen.
Naast het Instituut voor Tropische Geneeskunde verleenden ook enkele anderen hun medewerking.

Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische tax shelter:

Vlaams Audiovisueel Fonds
Belgische tax shelter

Met de logistieke steun van de Stad Antwerpen:

Stad Antwerpen

CordonCordon

Partners
Cordon Vlaams Audiovisueel Fonds LogoVlaams Audiovisueel Fonds
Cordon Belgische tax shelter LogoBelgische tax shelter
Cordon Stad Antwerpen LogoStad Antwerpen

Algemeen
CordonVKBCordon Algemeen
Cordon ITGInstituut voor Tropische Geneeskunde
Cordon ITG2Instituut voor Tropische Geneeskunde

Personages
Cordon JokkeJokke door Wouter Hendrickx
Cordon JanaJana door Liesa Van Der Aa
Cordon LexLex door Tom Dewispelaere
Cordon Juf KatjaJuf Katja door Veerle Baetens
Cordon SamSam door Geert Van Rampelberg
Cordon NaldNald door Sven De Ridder
Cordon CannaertsCannaerts door Johan Van Assche
Cordon SuzySuzy door Greet Verstraete
Cordon LommersLommers door Mieke De Groote
Cordon GryspeertsGryspeerts door Koen De Sutter
Cordon InekeIneke door Zoë Thielemans

Crew
Cordon Scenarist Carl JoosScenarist Carl Joos
x100pxRegisseur Tim Mielants